Ekspert za bezbjednost tvrdi: Vojna neutralnost je najbolje rješenje za BiH

Preuzeto sa: Informer.in 05.12.2018.

Odluka članica. NATO da BiH upute poziv za aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP) u toj vojnoj alijansi mogla bi da predstavlja uvod u dalju destabilizaciju regiona, tvrdi za Insajder direktor Evroazijskog bezbjednosnog foruma iz Beograda Mitar Kovač.

 

Ističući da poseban problem oko eventualnog daljeg približavanja BiH NATO predstavlja to što ogromna većina građana u Republici Srpskoj ne želi takve aranžmane, Kovač smatra da bi za stabilnost BiH bilo najbolje da zadrži status vojne neutralnosti.
- BIH jeste jedna od država zapadnog Balkana koje se nalaze pod pritiskom da mimo demokratskih procedura i izjašnjavanja građana bude prisiljena da uđe u NATO, kao što je to učinjeno mimo volje građana i u Crnoj Gori. Međutim, problem prijema BiH u NATO još je daleko složeniji zbog toga što postoje različiti interesi naroda koji u njoj žive po tom pitanju. Ukoliko se bude realizovala majorizacija na bilo koji način oko prijema BiH u NATO, to će sigurno predstavljati značajan faktor destabilizacije tog ukupnog prostora i nametnuće se kao prvorazredno političko pitanje - kaže Kovač.
Podsjećajući da je ljetos u Banjaluci bila organizovana naučna konferencija pod nazivom "Vojna neutralnost ili NATO, prednosti i nedostaci", na kojoj su iznijeti egzaktni podaci o tome da opciju vojne neutralnosti podržava čak 76 odsto građana u RS, Kovač dodaje da su gotovo isti procenti, ali u obrnutom smjeru, zabilježeni u Federaciji BiH.
- Bilo bi prirodno da ko god želi dobro BiH i razmišlja o opstanku te zemlje da ispoštuje volju svih naroda, odnosno da se traži kompromis. Zna se da je srpski narod u Republici Srpskoj više okrenut Rusiji i da ima izraženi nacionalni osjećaj bliskosti sa slovenskim narodima. S druge strane, u FBiH žele da pristupe NATO savezu. Zbog tih dijametralno suprotstavljenih stavova mudro bi bilo da se BiH opredijeli za vojnu neutralnost, da povuče kandidaturu i da se prekine proces približavanja NATO. Ni u Predsjedništvu BiH ni u Savjetu ministara ne postoji saglasnost po pitanju članstva u NATO. Ukoliko se ta činjenica ne ispoštuje, sigurno je da će BiH ulaziti u sve dublju krizu i da u tom smislu ni NATO ni mirovne snage koje borave na prostoru BiH neće biti stabilizirajući faktor, jer se ne radi o vojno-bezbjednosnom problemu već o prvorazrednom političkom pitanju koje se treba riješiti na miran način - ističe Kovač.
On za naš portal otkriva da bi u javnosti uskoro trebalo da bude predstavljena i zvanična publikacija, odnosno Zbornik diskusija i zaključaka sa konferencije koja je ovog ljeta na temu priključivanja BiH NATO savezu bila održana u najvećem gradu RS. Inače, navedena konferencija održana je u organizaciji udruženja Centar za lobiranje iz Banjaluke.