Zbornik radova "Membership Action Plan-MAP-Akcioni plan za članstvo"

Centar za lobiranje I 25.02.2020. I Banjaluka

Naučno-stručna konferencija pod nazivom “Membership Action Plan-MAP-Akcioni plan za članstvo” održana je u oktobru 2019. godine u organizaciji Udruženja “Centar za lobiranje” iz Banjaluke.

Zbornik donosi odabrane radove sa navedenog naučno-stručnog skupa. Svim radovima zajednička ideja i poruka je posvećenost trajnom miru i stabilnosti, te poštovanje ustavnih i zakonskih rješenja u odnosu na raspravu o relevantnim strateškim pitanjima Bosne i Hercegovine.

Preovladalo je mišljenje da je za BiH važno da na realan način sagleda dosadašnje aktivnosti na realizaciji Akcionog plana za članstvo. S tim u vezi, najvažnije je da svako rješenje koje u budućnosti eventualno bude postignuto mora uzeti u obzir potpuni konsenzus svih u BiH.

Takođe, konstatuje se da članstvo u NATO nije uslov za približavanje BiH ka Evropskoj uniji.

Prvi dio Zbornika čine naučni i stručni radovi čiji se autori bave analizom strateških pitanja koja se odnose na Akcioni plan za članstvo.

U drugom dijelu Zbornika prezentovani su rezultati sprovedenog istraživanja tokom 2019. godine i uporedna analiza rezultata istraživanja sprovedenog 2018. i 2019. godine na temu “Vojna neutralnost ili NATO”.

Zbornik je dostupan u prostorijama Udruženja: www.centarzalobiranje.com

IZBOR MEDIJSKIH OBJAVA

https://insajder.in/novost/653930/objavljen-zbornik-radova-membership-action-plan-map-akcioni-plan-za-clanstvo

http://www.srna.rs/Zatvoreni/Vesti/VestiL.aspx?sve=sve

19-Feb-2020 14:55:36 Republika Srpska - Centar za lobiranje

ČLANSTVO U NATO NIJE USLOV ZA EU

BANJALUKA, 19. FEBRUARA /SRNA/ - Centar za lobiranje Banjaluka objavio je zbornik radova "MAP-Akcioni plan za članstvo", u kome se konstatuje da članstvo u NATO nije uslov za približavanje BiH ka EU.

"Zbornik donosi odabrane radove sa naučno-stručnog skupa pod nazivom `MAP - Akcioni plan za članstvo` koji je održan u oktobru 2019. godine. Svim radovima zajednička ideja i poruka je posvećenost trajnom miru i stabilnosti, te poštovanje ustavnih i zakonskih rješenja u odnosu na raspravu o relevantnim strateškim pitanjima BiH", saopšteno je iz Centra za lobiranje Banjaluka.

Preovladalo je mišljenje da je za BiH značajno da na realan način sagleda dosadašnje aktivnosti na realizaciji Akcionog plana za članstvo.

"S tim u vezi, najvažnije je da svako rješenje, koje u budućnosti eventualno bude postignuto, mora uzeti u obzir potpuni konsenzus svih u BiH", dodaje se u saopštenju.

Prvi dio Zbornika čine naučni i stručni radovi čiji se autori bave analizom strateških pitanja koja se odnose na Akcioni plan za članstvo.

U drugom dijelu Zbornika prezentovani su rezultati sprovedenog istraživanja tokom 2019. godine i uporedna analiza rezultata istraživanja sprovedenog 2018. i 2019. godine o temi "Vojna neutralnost ili NATO". /kraj/bon/mđ